1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer
 • Kemudahan Dalam 1GovUC

 • Hari Kelepasan Am Negeri Perlis 2015

 • Program Warga Sihat Produktif

 • Jaga Keselamatan Semasa Banjir

Kemudahan Dalam 1GovUC

Kemudahan Dalam 1GovUC

Kemudahan Dalam 1GovUC

Bermula tahun 2014 ini, semua email rasmi tidak lagi boleh dihantar/diterima melalui email Moh*Cube sebaliknya melalui email 1GovUC. Penetapan konfigurasi ini telah diaktifkan pihak Penyedia 1GovUC dan MAMPU pada 6/3/2014 kepada semua agensi di bawah kementerian termasuk KKM.

Sedikit maklumat berkaitan projek 1GovUC:
1GovUC merupakan inisiatif kerajaan di bawah EPP2-1: Perkhidmatan Gunasama Kerajaan yang dilaksanakan oleh MAMPU. Bermula Oktober 2013, migrasi emel telah mula dilaksanakan di pelbagai agensi kerajaan termasuk KKM. Telekom Malaysia (TM) berhad ditauliahkan bagi perlaksanaan 1GovUC ini.

Webmail diakses menggunakan pelayar web (browser) seperti IE, Mozilla, Chrome menerusi URL: https//webmail.1govuc.gov.my manakala Outlook di install di PC atau mobile device dan perlu sedikit penetapan konfigurasi berpandukan manual pengguna.

FAQ:

1. Kapasiti mailbox yang diperuntukkan adalah sebanyak 500MB dan tidak mencukupi. Apakah alternatif yang disediakan?
- Sekiranya anda memasang dan menggunakan MS Outlook 2010 untuk mengakses emel 1GovUC, emel akan disimpan di PC dan kapasiti emel boleh melebihi 500MB bergantung pada saiz hardisk PC anda. Fungsi archive di MS Outlook 2010 akan memastikan mailbox anda tidak melebihi 500MB dengan cara mengarkibkan emel lama anda ke folder archive.

2. Bagaimana hendak memaklumkan kepada pihak luar berkenaan nama akaun emel kita?
Bagi tujuan maklumat komunikasi dengan pihak luar, anda perlu memaklumkan alamat email @pls.moh.gov.my ditukarkan kepada @moh.gov.my. Sebagai contoh, sekiranya syarikat ABC ingin menghantar emel kepada Ali, beliau perlu mengubah domain emel lama daripada This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. kepada This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

3. Bagaimana kami ingin mengekalkan identiti emel agensi iaitu @moh.gov.my sekiranya terpaksa menggunakan @1govuc.gov.my?
Identiti agensi masih dikekalkan seperti biasa. Anda masib boleh memaklumkan pihak luar emel @moh.gov.my anda. Format @1govuc.gov.my hanya format untuk log masuk ke emel 1GovUC sekiranya anda mengakses melalui webmail OWA.

4. Berapa kapasiti diperuntukkan?
Bagi gred 52 ke bawah, 500MB diperuntukkan manakala bagi Gred 54 ke atas diperuntukkan 4Gb.

5. Apakah perbezaan menggunakan webmail OWA dan Outlook?
Webmail diakses menggunakan pelayar web (browser) seperti IE, Mozilla, Chrome menerusi URL: https//webmail.1govuc.gov.my manakala Outlook di install di PC atau mobile device dan perlu sedikit penetapan konfigurasi berpandukan manual pengguna.
- Kapasiti Webmail adalah 500MB manakala Outlook 2010 boleh melebihi 500MB dengan adanya fungsi archive bergantung pada saiz harddisk.
- Fungsi di Outlook 2010 lebih banyak berbanding fungsi di webmail.

6. Bagaimana dengan polisi katalaluan?
- Anda diminta segera menukar katalaluan default kepada katalaluan baru (sekurang-kurangnya 12 karakter, mempunyai simbol, capital letter dan tidak mengandungi nama akaun pengguna melebihi 2 aksara berturut-turut). Katalaluan hendaklah ditukar setiap 90 hari dan tidak boleh menggunakan kembali 4 katalaluan terakhir yang telah digunakan. Polisi ini ditetapkan oleh MAMPU atas dasar keselamatan maklumat.

7. Bagaimana ingin menghantar emel ke group emel JKN Perlis?
- Group utama emel JKN Perlis adalah seperti berikut (gantikan (AT) kepada @) :

1)    Alamat emel kepada semua warga JKN Perlis -  allwargamoh-perlis(AT)moh.gov.my
2)    Warga JKN, Negeri Perlis - wargajkn.pls(AT)moh.gov.my
3)    Warga PKD Kangar, Perlis - wargapkd.pls(AT)moh.gov.my
4)    Kakitangan Hospital Tuanku Fauziah, Perlis - htf.staf(AT)moh.gov.my
5)    Kakitangan Bahagian Pengurusan JKN, Negeri Perlis - bpjkn.pls(AT)moh.gov.my
6)    Kakitangan Bahagian Pergigian, Negeri Perlis - bpergigian.pls(AT)moh.gov.my
7)    Kakitangan Bahagian Perkhidmatan Farmasi, Negeri Perlis - bpfjkn.pls(AT)moh.gov.my
8)    Kakitangan Bahagian Perubatan, Negeri Perlis - bperubatanjkn.pls(AT)moh.gov.my
9)    Kakitangan BKKM JKN, Negeri Perlis - kbkkmjkn.pls(AT)moh.gov.my

8. Apakah faedah perlaksanaan 1GovUC?

Faedahnya adalah penjimatan kos pengurusan ICT (Kos selenggara server dan tenaga kerja pentadbir IT), penerapan inisiatif teknologi hijau dan peningkatan kecekapan urusan komunikasi.

9. Apakah kemudahan dalam 1GovUC?

-    Emel boleh digunakan melalui Microsoft Outlook 2010 dan Microsoft Outlook Web App
-    Melalui Microsoft Outlook dan Microsoft Outlook Web App diberi kemudahan Pengurusan  Kalendar Personal atau Berkumpulan, kemudahan Contacts List bagi pencarian alamat emel anggota lain, serta kemudahan Tasks.
-    Kemudahan Instant Messaging and Presence (Mesej Segera) disediakan melalui Mycrosoft Lyncc 2010 yang perlu dipasang di komputer personal anggota.
-    Selain itu kemudahan Audio, Video and Web Conferencing.
-    Kemudahan Enterprise Voice and Telephony


10. Bagaimana penilaian tahap keaktifan anggota?

Tahap aktif anggota dilihat melalui laporan bulanan 1GovUV JKN Perlis. Kriteria pengguna yang mempunyai akaun emel tetapi tidak aktif apabila:

- Tidak membuka emel melebihi 30 hari dan;

- Anggota tidak pernah/never baca atau guna emel rasmi 1GovUC

Semua kakitangan yang dibekalkan emel 1Govuc hendaklah menggunakan emel yang dibekalkan secara aktif dalam segala urusan rasmi. Pentadbir 1GovUC akan menyemak tahap keaktifan penggunaan email yang telah diberikan. Akaun rasmi 1GovUC anggota akan ditutup mengikut laporan keaktifan dari semasa ke semasa juga berdasarkan arahan rasmi.

11. Bagaimana mendaftar akaun emel 1GovUC bagi anggota Jabatan Kesihatan Negeri Perlis?

Anggota perlu mengisi Borang Pengurusan Emel Individu (Semakan 1 JKN Perlis 2014) bagi:

 1. Permohonan Baru
 2. Pertukaran Dalaman
 3. Hapus Akaun
 4. Reset Password
 5. Kemaskini

Sila muatturun Borang Pengurusan Emel Individu (Semakan 2 JKN Perlis 2015) di Bahagian Muat Turun Borang Unit Teknologi Maklumat (ICT) atau klik pada butang ini ( Borang Emel Semakan 2 JKN Perlis 2015). Hantarkan borang yang telah disahkan oleh Ketua Jabatan kepada Unit ICT berkaitan:

 1. Bahagian-bahagian termasuk semua pergigian kepada Unit ICT Jabatan Kesihatan Negeri Perlis
 2. PKD dan Klinik-klinik Kesihatan kepada Unit ICT Pejabat Kesihatan Daerah Kangar, Perlis.
 3. Anggota Hospital kepada Unit ICT Hospital Tuanku Fauziah, Kangar, Perlis.Read more...

Program Warga Sihat Produktif

Program Warga Sihat Produktif

Program Warga Sihat Produktif

Pertandingan Futsal Terbuka kepada Kakitangan Awam Di Negeri Perlis pada 27 Disember 2014 bertempat di Arena Futsal, Kompleks Tuanku Syed Putra.

Yuran Penyertaan : RM100

Tarikh Tutup Penyertaan : 11 Disember 2014

Hadiah wang tunai disediakan.

Read more...

Jaga Keselamatan Semasa Banjir

Jaga Keselamatan Semasa Banjir

Jagalah Keselamatan Semasa Banjir

 1. Pindah segera ke pusat pemindahan banjir apabila banjir
 2. Jangan biarkan kanak-kanak bermain air banjir kerana boleh mengakibatkan berbagai penyakit yang berbahaya dan juga mengancam nyawa
 3. Elakkan dari meredah jalan raya yang ditenggelami air
 4. Tutup suis utama elektrik, injap utama bekalan air dan gas sebelum meninggalkan rumah
 5. Jangan hampiri dawai elektrik yang jatuh ke dalam air
Read more...
Previous
Next
Malay Arabic English Thai
IMAGE Jangan ambil mudah 
soal denggi
BEAUFORT 17 Dis. – Masyarakat di daerah ini diingatkan mengambil berat soal kesihatan termasuk kebersihan kawasan perumahan bagi mengelak penyakit demam denggi yang meningkat umpama ‘cendawan tumbuh selepas hujan’. Ketua UMNO Bahagian Beaufort, Datuk Isnin Aliasnih berkata, sikap tidak ambil peduli dalam kalangan masyarakat merupakan antara faktor penyebab penyakit demam denggi berleluasa. Menurutnya, demam denggi tidak harus dilihat sebagai penyakit yang ringan sebaliknya, penyakit itu sangat berbahaya hingga boleh mengundang maut. “Jangan kita bersikap tidak kisah terhadap penyakit ini. Perlu kita sedar mengenai tanggungjawab dalam memastikan kebersihan persekitaran perumahan terjamin,” katanya pada Majlis Pelancaran Program Latihan Sukarelawan Combi dan Kick Denggi di Kampung Melulugus di sini, semalam. Tambah Isnin, kerjasama setiap masyarakat amat diperlukan bagi memastikan kebersihan kawasan persekitaran masing-masing terpelihara. Kata beliau, persekitaran bersih bukan sahaja dapat mengelak daripada penyakit demam denggi tetapi juga penyakit-penyakit lain. Mengulas mengenai program itu, Isnin berkata, program sedemikian amat bermanfaat kepada masyarakat setempat sekali gus meningkatkan lagi kesedaran terhadap bahaya denggi. “Menerusi program ini, masyarakat dapat mengetahui cara betul mencegah serta memerangi denggi,” katanya. Read More...
IMAGE Anemia cetus risiko keguguran
Ibu hamil perlukan zat besi LESU, letih, tidak bertenaga, semput, pening, rasa berdebar, kulit pucat, dan tidak boleh berfikir dengan jelas, merupakan di antara simptom-simptom seseorang itu menghidap anemia. Selalunya, mereka yang mengalami simptom-simptom ini tidak begitu mengendahkannya dan hanya mengandaikan tidak mendapat rehat yang cukup. Sesiapa sahaja boleh menghidap penyakit ini, tetapi golongan yang lebih kerap dikaitkan adalah ibu-ibu mengandung. Simptom-simptom ini dikatakan perkara biasa yang dialami wanita ketika hamil, malah mereka seringkali dimaklumkan supaya mengabaikan gejala-gejala tersebut memandangkan semua itu disebabkan kesan perubahan hormon akibat hamil. Begitupun awas, kerana mungkin menandakan wanita mengandung itu menghidap anemia akibat kekurangan zat besi. Menurut Pakar Perunding Obstetrik dan Ginekologi, Hospital Pantai Kuala Lumpur, Dr. Kiren Sidhu, zat besi adalah komponen utama dalam sel darah merah yang menghantar oksigen ke seluruh badan untuk memastikan kelangsungan hidup. Tambah beliau, wanita yang menghadap risiko anemia perlu merancang serta menjaga diri semasa hamil dan selepas melahirkan anak dengan mengawasi kandungan darah mereka. Ini kerana katanya, antara komplikasi yang biasa dialami wanita hamil akibat kekurangan zat besi ialah ancaman keguguran. “Disebabkan masalah ini semakin kerap berlaku dalam kalangan wanita hamil hari ini, amat penting supaya perhatian ditumpukan kepada penjagaan pranatal yang sewajarnya. “Kepentingan untuk mendapatkan nasihat daripada pakar penjagaan kesihatan juga mustahak agar kesulitan atau masalah kesihatan untuk ibu dan anak yang lebih rumit dapat dielakkan,” ujarnya ketika ditemui pada bengkel Komplikasi Berkaitan dengan Wanita Hamil, di Petaling Jaya, Selangor, baru-baru ini. Bercerita lebih lanjut mengenai penyakit anemia, ulas Dr. Kiren, penyakit ini berlaku apabila darah kekurangan sel darah merah yang sihat. Pada masa yang sama, badan turut tidak mempunyai zat besi yang mencukupi untuk menghasilkan hemoglobin iaitu bahagian sel darah merah yang membolehkan oksigen disampaikan ke seluruh badan. Katanya lagi, kekurangan zat besi dalam badan mungkin disebabkan diet yang tidak cukup zat besi, penyerapan rendah oleh badan, kesan sampingan ubat tertentu, keadaan genetik, kehilangan darah teruk, dan kehamilan. Wanita hamil memerlukan zat besi tambahan untuk menghasilkan lebih banyak darah bagi menyokong keperluan khasiat pemakanan diri sendiri dan tumbesaran bayi. Dianggarkan wanita memerlukan kira-kira 50 peratus lebih banyak zat besi semasa hamil, bertambah daripada 15 kepada 27mg/dl sehari. Malangnya hari ini ramai wanita memulakan kehamilan tanpa simpanan zat besi yang secukupnya dan berlanjutan walaupun selepas melahirkan anak. Dr. Kiren juga memberitahu, wanita yang mengalami kehilangan darah berlebihan semasa bersalin, melahirkan anak beberapa kali, dan ibu yang menyusukan bayi akan berisiko kekurangan zat besi. “Anemia yang teruk atau tidak dirawat semasa hamil dan selepas melahirkan anak boleh mengakibatkan masalah lain seperti keguguran, kelahiran pramatang, kekurangan berat badan, kemurungan selepas bersalin, kerencatan perkembangan dalam seseorang kanak-kanak, kerencatan semasa dilahirkan, dan peningkatan kebarangkalian ibu meninggal dunia. “Namun apa yang lebih malang, penyakit ini jika tidak dicegah serta dirawat boleh menyebabkan ramai ibu dan bayi mengalami kesan kesihatan bagi jangka masa panjang,” katanya lanjut. Oleh itu, golongan wanita disaran menjalani ujian darah sebelum merancang hamil bagi mengetahui tahap hemoglobin masing-masing. Namun, senario yang lazim dilihat ialah kebanyakan wanita hanya berjumpa doktor selepas mereka disahkan mengandung dan pada masa itu, mereka sudah pun didapati mengalami anemia yang ringan. Pada masa yang sama, wanita-wanita hamil dinasihatkan agar mengubah gaya hidup dan pemakanan. Tingkatkan pengambilan makanan yang kaya dengan zat besi seperti ayam, sayur hijau, kekacang, hati, bijirin penuh, buah-buahan kering seperti prun dan kismis, tembikai, labu, bijan, dan tauhu. Bagi kebanyakan kes, doktor akan mengesyorkan pengambilan pil zat besi tambahan untuk merawat anemia. Justeru, wanita hendaklah sentiasa memastikan kesihatan darah mereka dengan melakukan ujian darah apabila merancang untuk hamil, semasa hamil serta empat hingga enam minggu selepas melahirkan anak. Untuk mengekalkan kecergasan, pengambilan zat besi yang secukupnya daripada makanan dan pemakanan tambahan bagi membantu meningkatkan paras hemoglobin darah turut digalakkan. Jadi, kepada wanita-wanita di luar sana, jangan lupa mendapatkan bantuan perubatan serta-merta jika menghadapi simptom anemia terutama bagi wanita-wanita hamil. Read More...
IMAGE Sebabkan 23 kematian
MUAR 16 Dis. - Bilangan kes denggi di negeri ini meningkat sehingga 30 peratus dari awal tahun hingga 7 Disember lalu dengan 5,759 kes berbanding 4,421 kes bagi tempoh sama tahun lalu, malah menyaksikan pertambahan kes kematian. Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar negeri, Datuk Ayub Rahmat memberitahu, sebanyak 23 kes kematian direkodkan bagi tempoh lebih 11 bulan tersebut berbanding 20 kes bagi tempoh sama tahun lalu. “Terbaharu pada minggu ke-49 iaitu iaitu minggu pertama bulan ini, 144 kes direkodkan iaitu meningkat 15 kes termasuk melibatkan satu kes kematian seorang wanita berusia 59 tahun yang berasal dari Batu Pahat. “Johor Bahru merupakan daerah tertinggi kes denggi di Johor dengan 67 peratus diikuti Kulai 7 peratus, Kota Tinggi 5.6 peratus selain Muar dan Kluang masing-masing 5 peratus,” katanya dalam sidang akhbar selepas merasmikan Karnival Kesihatan HIV dan AIDS di Pusat Rekreasi Kolam Air Panas Gersik, di Sungai Balang, dekat sini kelmarin. Yang turut hadir Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Balang, Zaiton Ismail; Ketua Pegawai Kesihatan daerah, Dr. Mohammad Zulkipli Othman dan Ketua Wanita UMNO Bahagian Muar, Ramlah Ismail. Tambah Ayub, daerah lain pula tidak terlalu serius seperti Batu Pahat (4.2 peratus), Segamat (3 peratus), Mersing (2 peratus) dan Ledang (0.4 peratus). Justeru, beliau menyeru masyarakat mengamalkan kebersihan dengan menghapuskan tempat pembiakan nyamuk aedes contohnya dalam bekas-bekas air, dulang pasu tanaman dan pasu bunga terutama musim hujan ketika ini. Pada masa sama, katanya, pihak jabatan kesihatan di setiap daerah akan datang melakukan pemeriksaan di kawasan perumahan dan kampung yang dilanda demam denggi atau berpotensi menjadi pembiakan nyamuk aedes. “Saya kesal dengan sikap segelintir masyarakat yang tidak mahu bertanggungjawab menjaga kebersihan kawasan sendiri malah tidak hadir dalam program gotong royong. Kita hanya perlu tujuh hingga 10 minit seminggu untuk bersihkan takungan atau bekas air yang berisiko,” katanya. Read More...
IMAGE Larutan garam bunuh 
rumpai miang Mexico
SUNGAI PETANI 16 Dis. - Penduduk di negeri ini dinasihat menghapuskan segera pokok berbahaya, rumpai miang Mexico yang tumbuh di pekarangan rumah mereka. Penolong Pengarah (Biosekuriti Tumbuhan) Jabatan Pertanian Kedah, Emi Faizal Mohd. Borhan berkata, tindakan itu perlu bagi mengelakkan orang ramai daripada terdedah dengan bahaya terutama golongan berisiko seperti kanak-kanak dan warga emas. ANGGOTA Jabatan Pertanian Kedah memusnahkan rumpai miang Mexico dengan menyembur racun di pekarangan Masjlid Penghulu Him, Sungai Petani, semalam. “Orang ramai boleh menghapuskan sendiri rumpai miang Mexico dengan menyembur larutan garam. Nisbah yang digunakan adalah satu kilogram garam dilarutkan ke dalam empat liter air kosong. “Tindak balas garam ini boleh membunuh rumpai berkenaan dalam masa sehari. Dengan berbuat demikian, risiko terkena tumbuhan berbahaya ini dapat dielakkan,” katanya. Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melancarkan gerakan menghapuskan rumpai miang Mexico di pekarangan Masjid Penghulu Him di sini hari ini. Yang hadir sama ialah Pegawai Pertanian Daerah Kuala Muda, Nor Hafizah Abdul Rahman. Rumpai miang Mexico merupakan sejenis tumbuhan liar berasal dari beberapa negara di Amerika Selatan dan Utara sebelum tersebar ke Asia dan dikatakan berbahaya kerana boleh memberi kesan teruk kepada ekosistem semulajadi, sektor pertanian dan ternakan selain kesihatan manusia. Emi Faizal berkata, setakat ini jabatan telah melakukan tindakan menghapuskan rumpai miang Mexico dengan menyembur racun dan air garam di beberapa lokasi berisiko. “Di daerah Kuala Muda misalnya kita telah kenal pasti kawasan pembiakan rumpai tersebut seluas 2.5 hektar. “Antara kawasan itu adalah Semeling, Pengkalan Kakap, Sungai Pasir dan Sungai Jagong,” katanya. Beliau memberitahu, pihak berkuasa juga telah membuat pemantauan kes ancaman rumpai miang Mexico sejak kes pertama dilaporkan di negeri ini pada Disember tahun lalu. Read More...
IMAGE Khidmat penjagaan domestik pesakit kronik diperluas
MELAKA 15 Dis. – Kementerian Kesihatan akan memperluaskan program penjagaan domestik terhadap pesakit kronik di rumah bagi mengurangkan kesesakan di hospital.Menterinya, Datuk Seri Dr. S. Subramaniam berkata, program yang telah diwujudkan mulai Jun lalu itu telah mempunyai sebanyak 140 pasukan di 140 buah lokasi di negara ini. “Ini merupakan satu program baharu kementerian, di mana pro­­gram penjagaan domestik ini memberi perkhidmatan kesihatan di rumah rakyat secara langsung. “Ia bagi kes-kes tertentu se­perti kanser di mana mereka menghadapi pelbagai masalah, kadang-kadang makan pun susah dan tidak boleh berge­rak dan sebagainya. “Pasukan kesihatan akan pergi ke rumah pesakit untuk memberi latihan kepada keluarga serta sokongan bantuan yang diperlukan,” kata­nya. Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri pe­rasmian Klinik Kesihatan Seri Tan­­jung, Tanjung Kling oleh Yang Dipertua Negeri, Tun Mohd. Khalil Yaakob di sini hari ini. Yang turut hadir, Ke­tua Menteri, Datuk Seri Idris Haron. Menurut Subramaniam, selain tidak perlu berulang-alik ke hospital, pesakit kronik juga sentiasa mendapat perkhidmatan rawatan terbaik daripada pasukan kesihatan tersebut. Katanya, dengan adanya program seperti itu, secara tidak langsung perkhidmatan rawatan di luar hospital akan dapat dipertingkatkan. Read More...
 

Awam khidmat untuk rakyat & usahawan

Kerajaan khidmat untuk warga

tarikh-pembayaran-gaji-bulanan-bagi-tahun-2015Berikut merupakan tarikh pembayaran gaji bulanan bagi tahun 2015 ..baca lagi44
manual-pengguna-isytihar-harta-dan-manual-pengguna-tiada-perubahan-hartaBerikut dilampirkan Manual Pengguna Isytihar Harta dan Manual Pengguna Tiada Perubahan Harta. ..baca lagi106
setting-ie-version-11-bagi-penggunaan-hrmisBerikut dimaklumkan Setting IE Version 11 bagi penggunaan HRMIS seperti di lampiran. ..baca lagi119
tahukah-anda-jejak-anda-di-internet-dipantau-dan-direkodkanTahukah anda? Jejak anda di internet dipantau dan direkodkan! ..baca lagi202
 
bullet

Rujukan Perkhidmatan Internet | pautanlain Lagi Pautan

email 1GovUChrmismycpddirektorivirtuallibrarypenyatagaji

Rujukan e-Perkhidmatan | pautanlain Lagi e-Perkhidmatan

mymeetingsistem_sp7icthelpdeskaduantpcjadualkaunseling

pekeliling
direktori
video
gambar
 

Previous Next