Promosi Kempen Kesihatan

#infografik-kkm #infografik-jkn

(Klik pada gambar untuk lihat)

PENYAKIT TANGAN, KAKI DAN MULUT (HFMD) 
 
1. Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut (Hand Foot Mouth Disease, HFMD) yang lazimnya berlaku di kalangan kanak-kanak berusia kurang daripada 10 tahun. Ianya disebabkan oleh virus daripada kumpulan enterovirus yang tergolong di dalam keluarga picornavirus. Sebanyak 67 serotypes manusia yang terdiri daripada 3 serotypes poliovirus, 23 serotypes Coxsackie A, 6 serotypes Coxsackie B, 31 serotypes Echovirus dan enterovirus 68 hingga 71. Daripada kumpulan enterovirus tersebut, majoriti jangkitan adalah disebabkan oleh Coxsackie Virus A16 dan Enterovirus 71 (EV 71). 
 
2. Kebiasaannya gejala HFMD adalah ringan (mild) dengan simptom demam diikuti ruam melepuh (blister) pada tangan, kaki, mulut dan lidah. Kanak-kanak juga boleh mengalami gejala jangkitan saluran pernafasan, muntah, cirit birit dan kurang selera makan. Kes HFMD yang disebabkan oleh jangkitan virus EV71 boleh meningkatkan risiko untuk mendapat komplikasi seperti encephalitis dan myocarditis. 
 
3. Virus penyebab HFMD boleh terdapat di dalam kerongkong dan najis dan merebak melalui melalui sentuhan terus dengan air liur dan najis mereka yang berpenyakit. Penyakit ini cepat menular di kalangan kanak-kanak. Ia menjangkiti semua golongan umur tetapi majoriti kanakkanak berumur bawah 6 tahun adalah lebih berisiko. Tempoh inkubasi adalah antara 3-5 hari dan masa yang paling berisiko untuk menjangkiti orang lain adalah ketika sebelum dan selepas gejala timbul. Kanakkanak yang dijangkiti penyakit HFMD boleh menjadi punca jangkitan sehinggalah ruamnya kering. Majoriti kes mengalami gejala ringan dan sembuh dalam masa 5-7 hari.

4. Langkah-langkah pencegahan dan kawalan yang telah diambil oleh Jabatan Kesihatan Negeri adalah seperti berikut:
 
i. Membuat siasatan ke atas setiap kes dan kluster yang dilaporkan supaya tindakan kawalan dan pencegahan dapat dilakukan.
 
ii. Memastikan semua Tadika, Taska dan Pra-Sekolah yang terlibat di dalam kluster HFMD ditutup selama 10 hari untuk tujuan memutuskan rantai jangkitan serta untuk tujuan pembersihan dan basmi kuman.
 
iii. Mengedarkan ’Garispanduan pengendalian kanak-kanak di Taska dan Pra-Sekolah’ kepada semua Pusat Penjagaan dan Pra-Sekolah. 
 
iv. Meningkatkan pemantauan penyakit HFMD di seluruh daerah dengan memastikan pegawai perubatan yang merawat kes di peringkat hospital dan klinik kesihatan untuk melaporkannya.
 
v. Meningkatkan kerjasama dengan premis perubatan swasta untuk melaporkan kes.
 
vi. Mengedarkan nasihat kepada tadika. Taska atau pra sekolah yang terlibat. Nasihat tersebut seperti yang dilampirkan.