"Tiba-tiba bangun pagi,muka senget"........ muka senget atau lebih dikenali "bells palsy". Ramai pesakit yang datang ke klinik pakar untuk mendapat rawatan penyakit ini. Serba sedikit berkenaan "bells palsy"

Apa itu “Bells palsy”?

Adalah satu keadaan yang menyebabkan satu sisi muka seseorang menjadi lemah atau lemah. Ini boleh berlaku apabila salah satu daripada saraf yang mengawal otot-otot di muka menjadi rosak atau berhenti berfungsi. Kerosakan saraf ini biasanya berlaku apabila saraf menjadi bengkak atau meradang kerana jangkitan dengan virus. Kebanyakan orang dengan palsy Bells pulih sepenuhnya. Tetapi sesetengah orang mempunyai gejala Bell's palsy sepanjang hayatnya.

(Gambar Hiasan)

Apakah tanda-tanda bells palsy?

Gejala boleh termasuk:

Drooping satu mata dan satu sudut mulut(senget)
Satu mata yang tidak akan ditutup sepenuhnya

Sesetengah orang dengan bells palsy juga kehilangan keupayaan untuk merasakan di hadapan lidah mereka. Dan sesetengah menjadi sensitif terhadap bunyi-bunyi kuat di sebelah yang terjejas

Adakah ujian untuk bells palsy?

Tidak ada ujian. Tetapi doktor anda sepatutnya dapat memberitahu jika anda memilikinya dengan mempelajari gejala anda dan melakukan peperiksaan. Walau bagaimanapun, doktor mungkin mengarahkan ujian untuk memeriksa sama ada anda mempunyai masalah perubatan yang berbeza yang boleh dikelirukan dengan palsy Bell.

Perlukah berjumpa doktor ?

Ya. Jika anda mempunyai sebarang gejala palsy Bell, berjumpa dengan doktor anda. Rawatan yang berkesan ada, tetapi mereka berfungsi dengan berkesan jika anda memulakannya rawatan awal selepas gejala bermula.

Bagaimana pesakit Bells dirawat?

Rawatan termasuk:

Perlindungan untuk mata anda - palsy Bells kadang-kadang menjadikannya mustahil untuk menutup salah satu mata anda. Jika itu berlaku, sangat penting agar anda sentiasa lembap dan dilindungi. Jika tidak mata anda boleh rosak. Doktor anda mungkin memberikan eyedrop untuk melindungi mata anda. Anda juga harus memakai kacamata atau cermin mata pada siang hari, dan patch mata pada waktu malam.

Ubat untuk mengurangkan keradangan dan pembengkakan - Ramai orang dengan palsy Bell mendapat ubat yang dipanggil steroid. Ini bukanlah atlet steroid yang sama untuk membina otot. Steroid ini membantu menurunkan bengkak yang sering menyebabkan palsy Bell.

Ubat-ubatan yang membantu melawan virus - Bengkak yang menyebabkan palsy Bell seolah-olah dicetuskan oleh virus. Atas sebab ini, sesetengah orang mendapat "ubat antivirus," yang membantu mereka melawan jangkitan.

Adakah wajah saya akan kembali normal?

Mungkin. Kebanyakan orang dengan palsy Bell mula menjadi lebih baik dalam masa 3 minggu apabila gejala mereka bermula. Tetapi ia boleh membawa mereka sehingga 6 bulan untuk mendapatkan sepenuhnya kembali normal. Sesetengah orang tidak pulih sepenuhnya. Mereka boleh mempunyai beberapa kelemahan di wajah mereka yang tidak pernah hilang.

Dr. Azrul Rizal
Medical Specialist
Hospital Tuanku Fauziah, Kangar Perlis.
Menulis pada: 28/11/2017 1.32am