Obesiti......takutnya....itu jawapan semua orang bila ditanya..... sesuatu yg semakin meningkat dalam populasi masyarakat di malaysia....... antara negara yang mempunyai masalah obesiti di kalangan Negara Asean...

Sedikit info utk dikongsi bersama....

Apa maksudnya menjadi obesiti?

Doktor menggunakan formula khas yang disebut "indeks jisim badan," atau BMI, untuk memutuskan siapa yang kurang berat badan, pada berat badan yang sihat, berat badan berlebihan, atau obesiti.

BMI anda akan memberitahu anda sama ada berat badan anda sesuai untuk ketinggian

- Jika BMI anda adalah antara 25 dan 29.9, anda berlebihan berat badan.
- Jika BMI anda adalah 30 atau lebih, anda adalah obes.

Obesiti adalah masalah, kerana ia meningkatkan risiko masalah kesihatan yang berbeza. Ia juga boleh membuat sukar bagi anda untuk bergerak, bernafas, dan melakukan perkara lain bahawa orang yang berada dalam berat badan yang sihat dapat melakukannya dengan mudah. Tambahan pula, obesiti boleh menjadi emosi yang sukar, kerana ia boleh membuat anda berasa malu.

Apakah risiko kesihatan menjadi obesiti? 

Menjadi gemuk meningkatkan risiko seseorang mengalami banyak masalah kesihatan.

Berikut adalah beberapa contoh:

- Diabetes
-Tekanan darah tinggi
- Kolesterol tinggi
- Penyakit jantung (termasuk serangan jantung)
- Strok
- Sleep apnea (gangguan di mana anda berhenti bernafas
untuk jangka masa pendek semasa tidur)
- Asma
- Kanser

Adakah obesity memendekkan kehidupan seseorang?

Ya. Kajian menunjukkan bahawa orang yang obesity mati lebih muda daripada orang yang berat badan yang sihat. Mereka juga menunjukkan bahawa risiko kematian semakin tinggi seseorang itu. Tahap peningkatan risiko bergantung kepada berapa lama orang itu telah gemuk, dan mengenai masalah kesihatan lain yang dia ada.

Perlukah saya berjumpa doktor?

Ya. Jika anda berlebihan berat badan atau obesiti. Dia mungkin mempunyai saranan mengenai cara menurunkan berat badan.

Adakah terdapat rawatan perubatan yang boleh membantu saya mengurangkan berat badan?

Ya. Terdapat ubat dan pembedahan untuk membantu mengurangkan berat badan. Tetapi rawatan itu hanya untuk orang yang mengalami obesiti yang teruk yang tidak dapat menurunkan berat badan melalui diet dan senaman. Juga, rawatan penurunan berat badan tidak mengambil tempat diet dan senaman. Orang yang mempunyai rawatan tersebut juga mesti mengubah cara makan dan bagaimana mereka aktif.

Apa yang boleh saya lakukan untuk mengelakkan masalah yang disebabkan oleh kegemukan?

Jawapan yang jelas adalah bahawa anda boleh menurunkan berat badan dengan cara:

1) Menjadi lebih aktif - Banyak jenis aktiviti fizikal dapat membantu, termasuk berjalan kaki. Anda boleh bermula dengan beberapa minit sehari dan menambah lagi apabila anda semakin kuat.
2) Pemakanan anda - Tiada diet tunggal ternyata lebih baik daripada yang lain. Adalah sihat untuk mempunyai masa makan biasa dan bahagian-bahagian yang lebih kecil, dan bukan untuk melangkau makanan. Elakkan gula-gula dan makanan ringan, dan sebaliknya makan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan.
3) Berhenti merokok (jika anda merokok)

Apa yang meningkatkan risiko seseorang menjadi obesiti?

Perkara yang meningkatkan risiko seseorang adalah dengan cara hidup yang tidak sihat. Kebanyakan orang menjadi gemuk kerana mereka hanya makan terlalu banyak dan bergerak terlalu sedikit. Itu sangat penting kepada orang-orang yang menonton terlalu banyak TV. Tetapi ada juga beberapa faktor lain yang kelihatannya meningkatkan risiko obesiti yang banyak orang tidak tahu

Berikut adalah beberapa perkara yang mungkin menjelaskan peluang seseorang untuk menjadi gemuk:

Kebiasaan ibu semasa kehamilan - Wanita yang makan banyak kalori, menghidap kencing manis, atau merokok semasa kehamilan mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk mendapatkan bayi yang membesar menjadi gemuk.

Pemakanan formula - Bayi yang diberi formula lebih cenderung daripada bayi yang disusui untuk menjadi dewasa gemuk.

Tabiat dan berat badan semasa kanak-kanak - Orang yang berlebihan berat badan atau obesiti sebagai kanak-kanak atau remaja lebih cenderung menjadi obesiti sebagai orang dewasa.

Tidur terlalu sedikit - Orang yang tidak mendapat cukup tidur lebih mungkin menjadi gemuk daripada orang yang cukup tidur.

Mengambil ubat tertentu - Penggunaan jangka panjang ubat-ubatan tertentu, seperti ubat-ubatan untuk merawat kemurungan, boleh menyebabkan banyak penambahan berat badan.

Terdapat juga keadaan hormon yang boleh meningkatkan risiko menjadi obes, tetapi syarat-syarat tersebut adalah hanya sebahagian kecil daripada kes obesiti.

Bagaimana jika saya mahu mempunyai anak?

Jika anda ingin mempunyai anak, anda harus tahu bahawa menjadi gemuk boleh membuat sukar bagi seorang wanita untuk hamil. Ia juga boleh menjejaskan keupayaan seorang lelaki untuk melakukan hubungan seks, terutama jika lelaki gemuk itu mempunyai tekanan darah tinggi atau diabetes. Lebih-lebih lagi, kanak-kanak yang dilahirkan oleh ibu bapa yang gemuk mempunyai risiko yang tinggi untuk menjadi gemuk sendiri.

Bagaimana jika anak saya gemuk?

Pada kanak-kanak, obesiti mempunyai banyak risiko yang sama seperti yang berlaku pada orang dewasa. Sebagai contoh, ia boleh meningkatkan risiko diabetes, tekanan darah tinggi, asma, dan apnea tidur.

Sumber:

Dr. Azrul Rizal
Medical Specialist
Hospital Tuanku Fauziah Kangar
Perlis
29/11/2017
1.30am

(Klik pada imej untuk size besar)